
2017
TEMA: Hjemfølelse: Katten byder Jørgen velkommen hjem
For Jørgen Langbo handler hjemfølelse både om afslapning i lejligheden og om at føle sig hjemme i Holstebro som by.

Af Rikke Thomassen
Jørgen Langbo var en af de første, der flyttede ind på bofællesskabet Frøjkgården i Holstebro. Det var i 2003, han var 18 år gammel, og indtil da havde han boet hjemme hos sine forældre i den lille by Ejstrup, 12 km. vest for Skjern.
”Min mor havde hørt noget om det nye bofællesskab og tænkte, at det havde kvaliteter, der ville være passende til mig,” siger Jørgen Langbo og fortæller, at han har Aspergers Syndrom – og at der er lige så mange forskellige måder at have det på, som der er mennesker.
Han besøgte Frøjkgården og lejligheden sammen med sine forældre, og han husker det som en meget simpel beslutning om at flytte ind.
”Jeg kiggede på det og tænkte, at jeg godt kunne lide det,” siger Jørgen Langbo, der også husker det som om, han hurtigt følte sig hjemme i lejligheden og på bofællesskabet.
”Kort tid efter jeg flyttede ind, var jeg en tur i Odense, og da fik jeg hjemve. Efter mit nye hjem,” siger han.
Hjemfølelse er afslapning
Sammen med Jørgen Langbo bor også katten Mjavsen.
Han er meget glad for dyr og er også vokset op med forskellige kæledyr i huset: Katte, kaniner, hunde, fugle og marsvin. Så man kan sige, at det hører til et hjem, at der også er et dyr.
”Han hedder Mjavsen. Men han mjaver ikke. Han piver mere. Men jeg synes ikke, jeg kan ændre hans navn, for han lystrer jo også på det,” siger Jørgen Langbo.
Det var hans mor og søster, der fik ham overtalt til at købe en kat.
”Jeg er glad for, de fik mig overtalt, for jeg nyder hans selskab rigtig meget,” siger han.
Og Mjavsen også vigtig for hans hjemfølelse.
”Hjemfølelse for mig er at komme hjem. Føle sig velkommen. Sætte sig ned, og ja …,” siger han, mens han holder om sig selv med begge arme og skutter sig lidt.
”… slappe af, sidde ned og nørder lidt på min PC, rode lidt med mit TV, tegneserier, videospil, snakke lidt med min kat. Det er faktisk ofte, det er katten, der kommer hen til mig først. Den skal snakkes med, og så kommer den op på min skulder. Og eventuelt, hvis han synes, jeg har været væk længe nok, så giver han lidt småmysser på kinden,” siger Jørgen Langbo og aer opad med en bøjet finger på kinden for at vise, hvordan katten somme tider slikker ham blidt på kinden.
Føler sig hjemme i byen
For Jørgen Langbo er omgivelserne og byen også meget vigtig for hjemfølelsen.
”Bare det at være i byen, får mig til at føle mig hjemme. Jeg er fra en landsby, men jeg er vild med den her by. Der er parkområde. Der er handelsområder … Jeg kan godt lide at shoppe lidt, og jeg går tit på gågaden. Næsten hver dag. Her kan jeg slå en god handel af.”
”Jeg kan godt lide at få hilst på nogen, jeg kender. Og også nogen, jeg ikke kender. Og lige få en snak med en sælger af Hus Forbi. Sælgerne vil gerne have en sludder for en sladder. Det kan jeg også godt lide,” siger Jørgen Langbo og nævner også beliggenheden som noget af det bedste ved at bo, hvor han bor.
”Det ligger tæt på det hele. Tæt på gågaden. Tæt på handelsstederne. Tæt på de grønne områder. Tæt på kulturen og naturen. Tæt på mit arbejde. Der er ikke længere, end jeg kunne gå, hvis min cykel skulle gå i stykker. Det tager 20-25 minutter,” siger Jørgen Langbo, der arbejder som pedelmedhjælper på Den kristne Friskole i Holstebro.
Han plejer at bruge cyklen til at komme omkring, men det kan jo ske, at den går i stykker.
”Der er heller ikke længere, end at jeg kan gå til stationen, hvis min cykel skulle gå i stykker. Det tager godt og vel en halv time. Det er også en fordel at bo i en by, hvor der er tog som en mulighed til at komme lidt ud. Jeg bruger også toget, faktisk mere og mere. Jeg kan godt lide, at jeg selv kan komme omkring.”
Nyt udstyr og gammelt ragelse
I Jørgen Langbos lejlighed er der mange ting. Han samler på mange ting og kan godt lide at lave en god handel.
”Jeg har mange ting i min lejlighed. LP-plader. Video. DVD. Jeg kan godt lide, at det bærer præg af, at jeg bor der. At det ligner en blanding mellem en ungkarlehytte og en blanding mellem gammel og nyt. Nyt udstyr og gammelt ragelse, jeg har købt på bagagerumsmarked,” siger Jørgen Langbo og fortæller, at det også somme tider kan blive for mange ting og for rodet. For eksempel efter en jul, hvor han har været meget afsted. Og så må han i gang med at rydde op.
”Somme tider får jeg lidt hjælp til at få ryddet op, men jeg tænker, at når jeg selv har rodet, så bør jeg også selv rydde op. Når jeg først kommer godt i gang med det, så har jeg det faktisk hyggeligt med det. Der er ting, jeg undrer mig over, at jeg gemte i første omgang,” siger han med et lille grin.
Ting er vigtige for hjemfølelsen
Han er glad for alle sine ting, og sammen prøver vi at finde ud af, om der alligevel er nogle ting, der er vigtigere end andre i forhold til at føle sig hjemme. Så vi leger med tanken om, at alle tingene blev ryddet ud af lejligheden. Hvad ville han så først bede om at få tilbage?
”Jeg ville nok begynde at savne mine LP’er. Der er nok nogle ting, som jeg er lidt mere sentimental med end andre ting. Jeg vil nok også begynde at lede efter de souvenirs, jeg har fra familieture og andre gode oplevelser. For andre ting er betydeligt nemmere at erstatte. Jeg vil nok gå efter alle familiære ting og det, der har sentimental værdi,” siger Jørgen Langbo.
”Så vil jeg nok begynde at spørge om stole og borde. Og det næste vil nok være min PC og mit fjernsynsudstyr. TV og VHS-maskine og DVD’er og alle de ting, jeg har til det – og jeg har koblet meget til det. Så vil jeg nok have min reol, så jeg har den at sætte ting op på igen. Og så mine bøger og andet læsestof. Så selvfølgelig min seng, kommer jeg lige i tanker om. Den vil jeg gerne have allerede sammen med borde og stole. Og min kat vil jeg også gerne have igen,” siger han og tænker lidt efter:
”Det hele skal der ind, før jeg føler, det er hjem igen.”
Læs evt. også:
>>HjemLIGHED og hjemFØLELSE er ikke det samme