Maj 2018

En bog om liv og tro med Aspergers

Connie Bjerregaard takker Gud for, at hendes liv tog en brat drejning fra kaos til tryghed og selvindsigt. Nu har hun skrevet en bog om at blive klogere på sig selv og sin Aspergers.

Af Christina Brorson

“Kaos blev til selvindsigt” af Connie Bjerregaard

”Kaos blev til selvindsigt – mit liv med Aspergers syndrom” hedder Connie Bjerregaards bog, som Kristelig Handicapforening udgiver i denne måned. Connie Bjerregaard, der i dag er 53 år, har de sidste 14 år boet på Frøjkgården i Holstebro. I bogen fortæller hun om sit liv før og efter flytningen hertil.

Bogen giver et indblik i, hvordan man kan opleve verden og troen, når man har Aspergers. Den er blevet til på opfordring fra personale og venner, og Connie Bjerregaard er overrasket over, hvor let skriveprocessen gik.

”Jeg troede, det ville være svært og koste mange ”kigge-ud-i-luften-timer”, men nej, sådan blev det ikke. I hele skriveperioden sad jeg stille med en knæskade og var faktisk glad for at have bogen at skrive på,” fortæller hun.

Gud greb ind

 Det sværeste var at gå ind i sig selv og huske tilbage, synes Connie Bjerregaard. Der er da også stor forskel på det harmoniske liv, hun lever i dag, og det liv hun levede, før hun blev diagnosticeret med Aspergers og flyttede til Frøjkgården. Tiden op til flytningen fra egen lejlighed i København til bofællesskabet i Holstebro var præget af en dyb desperation, som blandt andet gav sig udslag i alkoholmisbrug, selvskade og selvmordstanker.

Når Connie Bjerregaard i dag ser tilbage, tegner der sig et klart billede af Guds indgriben. Han nåede hende, da hun var allerlængst ude. I en tidligere artikel til KH Bladet (»læs den her) har hun fortalt, hvordan hun modvilligt blev hevet med til et forbønsmøde af en veninde, og hvordan en helt ukendt mand på mødet kom hen til hende og sagde ”Gud vil, at du skal leve!”.

”Det blev et vendepunkt. Selvom kaos ikke øjeblikkeligt forsvandt fra mit liv, kan jeg i dag se, at Gud efterfølgende arbejdede i mig,” fortæller Connie Bjerregaard.

At hun i dag har fået en tryg hverdag og magter at passe på sig selv, takker hun i første omgang personalet på Frøjkgården for, men i sidste ende Gud.

”Jeg kan konkludere, at det kun er Gud, der skal have æren for, at jeg er kommet igennem” konstaterer hun i bogen.

At få sat ord på

Som de fleste med Aspergers forholder Connie Bjerregaard sig helst konkret og logisk til verden, og her kan en usynlig Gud være svær at passe ind. For at forstå relationen til Gud trækker Connie Bjerregaard, der også er uddannet pædagog, på sine oplevelser med børn.

”Jeg har ofte oplevet et barn stikke sin lille varme hånd i min. Det overfører jeg til min himmelske far: Sådan må jeg også stikke min hånd i hans. Han elsker mig som et barn,” forklarer hun.

Salmebogens mange formuleringer er også en hjælp.

”Her er mange gode tekster til refleksion og eftertanke. De sætter ord på ting, som jeg gerne vil udtrykke over for Gud,” fortæller Connie Bjerregaard.

På samme måde håber hun, at bogen kan hjælpe andre – mennesker med Aspergers, deres pårørende og fagfolk – med at sætte ord på virkeligheden og forholdet til Gud, som det kan se ud, når man lever livet med en autisme-diagnose.

”Jeg tror, jeg har fået et kendskab til mig selv og mit handicap, som andre med Aspergers kan have svært ved at sætte ord på. Jeg vil gerne fortælle, hvordan man kan føle og tænke med et handicap som mit,” opsummerer Connie Bjerregaard.

»Køb “Kaos blev til selvindsigt”