December 2018

Perlebygger med selvindsigt

For fire år siden, magtede Michael Faurby Hansen ikke basale ting som de daglige indkøb. I dag nærmer han sig en verdensrekord – opnået med 5 timers dagligt hjemmearbejde i ét år ved siden af et passet fleksjob. Vendepunktet blev diagnosen Aspergers og redskaber til at tackle den.

Af Christina Brorson

Michaels hjemme-arbejdsplads: Perleværkstedet.

Torsdag den 29. november bliver en stor dag for Michael Faurby Hansen. Da slutter han nemlig det ambitiøse projekt, som han påbegyndte for at præcis et år siden: Verdens største perlebillede, lavet af én person på ét år.

1.683.000 lagte perler skulle det gerne være blevet til på det tidspunkt, og da KH-bladet kigger forbi Michaels lejlighed en mandag sidst i september, er han ved godt mod.

”Jeg er cirka 10 dage foran på nuværende tidspunkt, så jeg når det,” lyder det med et smil fra den stædige herningenser.

4603 perler pr. dag

Michael Faurby Hansen har i gennemsnit lagt 4603 perler hver eneste dag de seneste 10 måneder. I denne tid har han optur – både fordi der snart er udsigt til en dag uden de obligatoriske 5-6 timers perlelægning, men også fordi det vilde projekt, som også for ham selv var temmelig usikkert og grænseoverskridende i starten, ser ud til at blive en happy-end af de rigtig fine.
Michaels hjemme-arbejdsplads: Perleværkstedet.

”Det har da været irriterende at skulle slæbe perlekasser med mig rundt overalt, hvor jeg gik og stod. Jeg glæder mig også meget til at blive færdig. Men overordnet har projektet været utrolig sjovt og spændende, og det har givet mig så sindssygt meget. Jeg har bevist for mig selv, at jeg kan gennemføre det, jeg sætter mig for. Jeg kan være vedholdende og stabil over et langt stykke tid, og jeg kan tackle kontakten til mange nye mennesker,” forklarer Michael.

Tvangstanker og panikangst

Michael Faurby Hansen, der i dag er 37 år, har været tilknyttet bofællesskabet Heragården i 9 år med bostøtte herfra. Målet har været at blive bedre til at navigere i dagligdagen, varetage et fleksjob og selv stå for husholdningen. Men i mange år var det op ad bakke for Michael, der brændende ønskede at få det hele til at hænge sammen, men gang på gang måtte give fortabt.

”Jeg var i praktikker i øst og vest. Men det var en mega-kamp at komme ud ad døren, og jeg holdt aldrig særlig lang tid. Det var noget skrammel,” konstaterer Michael.

Da han for fire år siden tog beslutningen om at lade sig indlægge og blive udredt, stod det ikke godt til.

”Jeg havde mange tvangstanker og led så meget af panikangst, at det var en kæmpe udfordring bare at gå ned i den lokale Fakta,” husker Michael.

Mig og min Aspergers

Når han i dag kan se tilbage på den tid som lavpunktet og årene herefter som en opadgående kurve, skyldes det i høj grad, at han i forbindelse med indlæggelsen fik diagnosen Aspergers. Efterfølgende fik han også redskaber til at tackle hverdagen med sin Aspergers.

”Da medicinen begyndte at virke, og jeg igen fik lidt overskud, blev jeg nysgerrig på min nye diagnose. Det kunne ikke passe, at jeg skulle leve på den her måde. Der måtte være nogle svar,” fortæller Michael.

Han kom i kontakt med en dygtig pædagogisk konsulent, der også er tilknyttet Heragården som KRAP-supervisor, og som har speciale i autisme.

”Jeg lærte at skelne imellem mig selv og min Aspergers. Jeg elsker for eksempel at gå til fodboldkamp, men min Aspergers kan godt have problemer med alle de mennesker. Hvis mine tanker begynder at køre, og angsten stiger, ved jeg, at det er min Aspergers. Nogle gange er den viden nok til at holde det hele i ro. Andre gange må jeg fjerne mig selv fra den situation, der trigger min Aspergers. Hvis jeg for eksempel er ude at handle ind og mærker tegnene, kan jeg tage mælken og pizzaen i dag. Resten kan jeg så hente i morgen,” forklarer Michael.

Heragårdens støtte

Diagnosen og de nye redskaber kom til at betyde et helt nyt liv for ham.

”Jeg startede på min første vellykkede praktik. For første gang magtede jeg rent faktisk at være mentalt til stede,” fortæller Michael.

Praktikken blev til et fleksjob ved Herning Sportscenter (6-9 timer) – et fleksjob som han det seneste år har passet ved siden af den daglige perlelægning. Han har også (stadig uden af svigte perlerne) holdt 14 dages ferie i New York og flyttet lejlighed – begivenheder, der snildt kunne have væltet ham før i tiden.

Michael roser både psykologen og alle de andre dygtige fagfolk, der hjulpet ham – først og fremmest fra Heragåden. Det var også folk fra Heragården, der i udgangspunktet opmuntrede og støttede Michaels (lidt skøre, syntes nogen) perleprojekt, som der efterfølgende kom eksterne sponsorer på.

”Heragårdens støtte har betydet alt for mig – også i perleprojektet. De har altid været et sikkerhedsnet for mig, og er det stadig, selvom jeg kun ser Birthe (Michaels støtte fra Heragården red.) to timer om ugen,” understreger Michael.

Heragårdens leder, Daniel Laugesen, som også er på besøg hos Michael denne formiddag, sender en del af rosen tilbage:

”Du er utrolig dygtig til at omsætte og handle på den viden, du har om dig selv og din Aspergers, Michael. Det er faktisk lidt unikt. Det har været utrolig spændende at følge dig igennem det her projekt og se, hvordan du både har taget hensyn til dine egne begrænsninger, men også udnyttet dine særlige styrker.”

Vær optimistisk omkring dit handicap!

Netop de særlige styrker, der også ofte følger med aspergers-diagnosen, vil Michael gerne slå et slag for. Perleprojektet har krævet utrolige mængder koncentration og vedholdenhed, samt evnen til at afkode og følge komplicerede talsystemer – egenskaber der netop er koblet tæt op på hans Aspergers, og som han med den rette tilgang har kunnet sætte i spil på en positiv måde.

Det må også kunne lykkes for andre, som måske lige nu går rundt og har det skidt, fordi de ikke magter deres Aspergers, mener Michael.

”Aspergers er som handicap noget skidt. Men ofte følger der jo nogle forcer med, og dem er det så fedt at opdage og udnytte. Jeg vil gerne opmuntre andre til at være nysgerrige og optimistiske omkring deres handicap. Man kan få et godt liv og udrette noget, selvom man har Aspergers,” lyder det fra den kommende rekordindehaver.

Michael Faurby Hansen har allerede mange planer for tiden efter perle-projektets afslutning. I første omgang glæder han sig dog til at sove længe om morgenen den 30. november – uden tomme perleplader, der kalder.


Projekt verdens største perlebillede:

• Den svenske producent Munkplast og den danske forhandler AV Form sponsorer projektet.

• Perlebilledet bliver 2,55 m højt og 16,5 m bredt.

• Billedet skal pryde indgangspartiet hos Michaels arbejdsplads, Sportscenter Herning.

• Billedets motiv er flere forskellige vartegn for Herning.

• Der skal lægges 1.683.000 perler – 4603 perler hver dag.

• Lægges en perle hvert 4. sekund bliver den daglige arbejdstid 5 timer, 7 dage om ugen.

• På en perleplade er der 900 perler (15×15 cm), og der er 1.880 perleplader i alt.

• Se mere perlerekord.dk