September 2017

Linda skaber unikke figurer med følelser og fortællinger

Detaljer og udtryk er der mange af i Linda Bastholm Jensens figurer og scener, og flere bruger dem også sammen med Bibelfortællinger for børn.

Af Rikke Thomassen

Jeg kunne sidde og kigge på figurerne i timevis. Moses med staven. Maria og Jesus ved graven. David med Harpen. Adam og Eva på vej ud af Edens Have. Fiskerne i båden. Og også figurerne fra Harry Potter. Pippi Langstrømpe. Mother Theresa. Og mange andre stærke kvinder. Krigerkvinder og heltinder. På to hele hylder. Kvinder, som alle har fået form og fortælling gennem Linda Bastholm Jensens hænder og fingre. Kvinder, som mange aldrig har hørt om før.

”Man kan ikke læse om dem i historiebøgerne i skolen. De har manglet i min skolebog,” siger Linda Bastholm Jensen, der har taget mange af figurerne ud af skabet, for at jeg bedre kan se på dem.

”Jeg finder dem på internettet,” fortæller hun videre, mens jeg tager en af dem op i hænderne for at se nærmere på figuren.

”Det dér er dronning Nzinga, en afrikansk dronning. Hun levede i 1600-tallet. Navnet står indeni.”

”Det dér er Malala, hun fik Nobels Fredspris for nogle år siden,” fortsætter Linda Bastholm Jensen, da jeg tager en ny figur op.

At hun kan huske navnet og historierne på de fleste af figurerne, hænger også sammen med, at hun har autisme, den form der kaldes Aspergers Syndrom. Derfor bor hun også på bofællesskabet Frøjkgården i Holstebro.

Kreative bibelfortællinger

Ved første øjekast ligner det måske bare figurer formet i Silk Clay. Men jo mere, jeg kigger på de enkelte figurer, des flere detaljer, dukker der frem. Øjne med tårer. Øjne med glimt. Huller i Jesu hænder. Et kærligt smil. Et sorgfuldt blik. En stav i hånden. Foldede hænder. Alt sammen detaljer og udtryk, som Linda Bastholm Jensen er mester til at få frem.

Det er også grunden til, at flere bruger hendes figurer til søndagsskole, børneklub eller børnelejr. For eksempel havde hun denne sommer lavet tre små kasser med scener til forkyndelse på Bibelcamping.

Linda Bastholm Jensen er også glad for, at hendes figurer kan bruges af andre:

”Det er smart, når de kan bruge det,” siger hun.

Else Jane Pedersen, der er ansat på Frøjkgården, får også hjælp af Linda Bastholm Jensen til forkyndelse for børnene i søndagsskolen i Asp Missionshus.

”Jeg siger til Linda, hvilken tekst jeg skal lave med om søndagen, og så kommer hun med idéer. Det er både figurer og andre ting. Det kan være messing-vaser, silketørklæder. Jeg har for eksempel fortalt om Moses og den brændende tjørnebusk, og så lavede hun en stor brændende tjørnebusk i pap sammen med en lille Moses-figur. Linda siger, at det er vigtigt at have noget konkret med, og hun har mange fantasifulde idéer til, hvordan man kan formidle budskabet til børnene. Og hun tænker også i aktiviteter, man kan lave sammen med børnene,” siger Else Jane Pedersen, der oplever en stor hjælp i at have hende med til at tænke kreativt om forkyndelsen.

Mere end en hobby

For Else Jane Pedersen er der også vigtigt, at børnene i børneklubben ved, at Linda Bastholm Jensen har været med til at planlægge forkyndelsen, og at det er hende, der har formet figurerne og fået mange af idéerne.

”Jeg kan godt lide, at det viser noget om mennesker med handicap – at de kan lave noget som det her og være så dygtige til det. Og jeg vil gerne være med til at vise børnene de talenter, man kan have, også når man har autisme,” siger Else Jane Pedersen.

Og Linda Bastholm Jensen har uden tvivl talent for at skabe disse figurer. Det er ikke ”kun” en hobby eller ”bare” noget, hun får tiden til at gå med. Det er det også. Men det er også en aktivitet, der er til stor glæde og fornøjelse for mange andre, og som er med til at formidle Bibelens budskab på en kreativ og udtryksfuld måde.