En sang til en særlig søster

Emilie Søgaard Bøge sang om en af de vigtigste personer i sit liv, da hun vandt dette års MGP. Hendes storesøster Laura er nemlig særlig på den gode måde, og det måtte andre gerne høre om.

Af Christina Brorson

Emilie (tv) er lillesøster og Laura (th) storesøster, men i dagligdagen er deres roller byttet om. Indsendt foto.

På fliserne udenfor parcelhuset i den vestlige ende af Silkeborg kan man stadig tydeligt se ordene ”Tillykke Emilie MGP”. Indenfor tager 11-årige Emilie Søgaard Bøge imod sammen med sin far, Hans Peter. Udover de to tæller familien mor Signe, storebror Andreas (17), lillesøster Selma (3) og storesøster Laura (14), der på grund af en sjælden kromosomfejl har et udviklingshandicap. Det var med en sang om Laura, Emilie d. 27. februar vandt børnenes Melodi Grand Prix (MGP) 2021.

”Emilie ville gerne skrive en sang til Laura – om hvordan det er at have en søster, som er noget særligt. Det blev til sangen ”Ikke som de andre piger”, fortæller Hans Peter, der ligesom Signe er musiklærer i gymnasiet.

Men selvom Laura ikke er som andre piger, er hun faktisk ikke særligt speciel for sin lillesøster, der jo er vokset op sammen med hende.

”Jeg kan kun huske, at Laura har været her. Mine venner er også helt vant til hende, og Laura elsker, når de er her,” fortæller Emilie.

Når hun en enkelt gang har en ny veninde med hjemme, kan det dog godt være lidt spændende i starten.

”Måske bliver der kigget lidt ekstra. Det kan være svært for mange at forestille sig, hvordan man ser ud, når man har et handicap. Laura sidder for eksempel ikke i kørestol, men kan godt gå rundt.  Hun kan også sagtens udtrykke sig, selvom hun ikke bruger ord. Vi forstår hende godt alligevel,” forklarer Emilie.

 

En heldig familie

”Emilie er en omsorgsfuld pige” fortæller hendes far, Hans Peter Søgaard Bøge. Foto: Christina Brorson

”Ikke som de andre piger” er en positiv sang, om en søster, der ikke er som andre, men som er kærlig og elsker at have det sjovt. Familien Søgaard oplever da også for det meste, at livet som handicapfamilie er godt.

”Det man finder ud af, når man får et barn med handicap, er at alt er meget individuelt. Laura er heldigvis født med et positivt og kærligt sind, og hun føler sig som en del af både den lille og store familie. Vi er så heldige, at der er mange som hun holder af, og mange der holder af hende – kusiner, fætre, onkler og tanter, bedsteforældre, lærere og pædagoger, ” fortæller Hans Peter.

Selvom Laura for det mest er glad og i godt humør, har hun dog hun sine principper, og det er ikke altid, hun vil som resten af familien.

”Laura vil gerne have, at alt er som det plejer. Nogle gange er der blevet flyttet rundt på hendes ting, når hun kommer hjem fra skole, og så er hun ikke tilfreds. Det er heller ikke altid, hun vil med til det, vi andre planlægger, og så må én blive hjemme ved hende,” fortæller Emilie.

Hver anden weekend er Laura i aflastning, og så kan der planlægges lidt mere spontant. De weekender er ”anderledes”, men ikke ”bedre” understreger Emilie.

 

Lidt mere hensyn

Det er svært at sige, om man lærer noget af at have en søster som Laura, synes Emilie. Men måske betyder det noget, at man bliver en slags storesøster, selvom man faktisk er lillesøster:

“Jeg tror, man bliver lidt bedre til at overskue tingene og tage hensyn. Og så får man måske ikke så meget opmærksomhed”

”Jeg tror, man bliver lidt bedre til at overskue tingene og tage hensyn. Og så får man måske ikke så megen opmærksomhed, som man ellers ville have fået. Men det har jeg nu heller ikke brug for,” tilføjer hun og kigger på sin far, der uddyber:

”Emilie er bare en meget omsorgsfuld pige. Hun gider ikke snakke så meget om det. Men det er hun. Vi har selvfølgelig forsøgt at skåne hende og hendes storebror for at føle for stort et ansvar. Men når vi snakker om det, er det tydeligt, at det gør de alligevel. De siger for eksempel ”det er jo os, der skal passe på Laura, når mor og far engang ikke er her mere. I MGP-sangen synger Emilie ”der er mange ting på spil”. Den linje handler blandt andet om sådan noget,” forklarer Hans Peter.

Emilie tilføjer, at det da bare bliver hyggeligt at besøge Laura, der hvor hun kommer til at bo som voksen. Det sted bliver hun sikkert lige så glad for, som hun er for sin skole i dag.

 

Taknemlige beskeder

Denne sommer skal Emilie turnere sammen med de andre MGP-deltagere, og det glæder hun sig til. Foto: Christina Brorson

Når Emilie valgte at skrive en kærlig og positiv sang om sin søster med udviklingshandicap, så er det fordi, hun synes, at der er flest gode ting at sige, og det skulle andre høre. Responsen på ”Ikke som de andre piger” har da også været stor og taknemlig.

”Der er kommet mange søde beskeder til Emilie efter hendes optræden til MGP – flest på de sociale medier. Her skriver andre børn, der også har handicappede søskende, at de var glade for Emilies sang, fordi de kan spejle sig i sangen og dens budskab ” fortæller Hans Peter.

Denne sommer bliver der rig lejlighed til at høre Emilie og de andre MGP-deltagere, når de holder koncerter rundt om i landet. 25 optrædener er sat i kalenderen, og det glæder Emilie sig til – mere end til interviews, hvor voksne gerne vil høre mere om hendes følelser. Dem – følelserne – er der nemlig ikke så meget mere at sige om, end sangen allerede gør: Hun elsker sin søster – også selvom Laura ikke er som andre piger.


Tekst til Emilies MGP-vinder:

”Ikke Som De Andre Piger”

(Hør den på YouTube)

 

Du har dit eget sprog at tale på

Og jeg forstår godt hvad du si’r

Du er bare dig, ja, bare dig

Og ikke som de andre piger

 

Hør nu min søs, du er en star

Lave sjov er det du vil

Giv mig et kys, så er jeg klar

Der er mange ting på spil

Du er en stjerne på min vej

Og den lyser kun fordi

Du har en plads indeni mig

 

Jeg er den lille og du er den store

Men det er omvendt indeni

Mine venner er virkelig søde ved dig

Og det er noget jeg godt kan li’

 

Hør nu min søs…

 

Kom, lad mig se dig tale med din hånd

Kom og lad os knytte tætte bånd

Kom og lad os grine af de ting vi bedst kan li’

 

Hør nu min søs…


 

Emilie Søgaard Bøge blev dette års MGP-vinder med sangen “Ikke som de andre piger”. Indsendt foto.