September 2018
Videoduo med noget på hjerte
”Gud ønsker at tale målrettet til alle” – med den overbevisning gik Jonas Bock Nielsen og Philip Møller Nielsen i gang med andagtsmateriale til en overset gruppe. Resultatet er videoandagterne på YouTube-kanalen ”Jesustid”, som Kristelig Handicapforening præsenterer løbende over de næste måneder.
Tekst: Christina Brorson. Foto: Jonas Bock Nielsen
Torsdag den 30. august blev den første video på Kristelig Handicapforenings nye YouTube-kanal ”Jesustid” lagt ud. En uge efter kom den næste, og sådan fortsætter det i cirka 20 uger. Herefter vil de korte forkyndende videoer ligge til fri afbenyttelse for alle, der besøger det sociale videomedie, og forhåbentligt nå mange. Det håber Philip Møller Nielsen og Jonas Bock Nielsen, som står bag videoandagterne.
Begge brænder de for både Jesus og videoformidling, og da de for cirka ét år siden henvendte sig på Kristelig Handicapforenings landskontor, var det med en helt bestemt målgruppe for øje. Jonas Bock Nielsen kom lige fra en stilling som medhjælper i bofællesskabet Sydhjørnet, hvor han og kollegerne i det pædagogiske team uden held havde ledt efter egnet andagtsmateriale.
”Vi fandt andagter til teenagere, børn og voksne, men de passede bare ikke særlig godt til Sydhjørnets beboere, som har diagnoser inden for autismespektret eller lignende udviklingsforstyrrelser,” fortæller Jonas.
Frustrerende, syntes både han og kollegerne.
”Vi har alle behov for at høre om Gud på en måde, der taler til netop os. Men denne gruppe havde ingen tænkt på, når det gjaldt målrettet forkyndelse. Nogle gange satte vi os ned i det pædagogiske team og lavede noget materiale fra bunden – tekst, aktiviteter og andet. Det var fedt, når det lykkedes,” fortæller Jonas.
Sjov for alvor
Med tiden fik han indblik i, hvad der virkede og ikke virkede i forkyndelsen på Sydhjørnet, og sammen med sin gamle ven, Philip Møller Nielsen, begyndte han at brygge på et mere omfattende projekt: En samling videoandagter målrettet mennesker med en udviklingsforstyrrelse eller -hæmning.
Jonas og Philip har haft et kreativt parløb, lige siden de mødte hinanden i 9. klasse på Djurslands Efterskole i 2003.
”Vi blev hurtigt gode venner og stod ofte for det sjove indslag til klassefesten. Siden har vi optrådt sammen med dramastykker og sketches i en del forskellige sammenhænge,” forklarer makkerparret.
På Indre Missions arrangementer for unge, Event og Konnekt, har man i flere år kunnet opleve Jonas og Philip live på mere eller mindre slap line. Også på Hjallerup Bibelcamping i juli/august i år var de til stede i form af video-oplæg til talerne. Rollerne ligger nogenlunde fast: Jonas er den skæve figur, der sjældent tænker tingene helt igennem, og Philip hans fornuftige modstykke, som holder masken og fungerer som tillidsvækkende ankerperson. Fælles for duoens optræden er både glimtet i øjet og budskabets kant.
”Vi vil gerne have folk til at grine, men det er endnu vigtigere for os, at de får noget at tænke over. Vores dramastykker og sketches skal helst være sjove, netop fordi de handler om noget vigtigt,” understreger Philip.
Drama, dialog og visuelle effekter
Det gælder også videoandagterne til Jesustid.
”Hensigten med en andagt er altid at få os til at tænke over, hvem vi selv er, og hvem Gud er. Det er også målet med Jesustid. Vi forsøger at nå målet ved hjælp af visuelle effekter, dialog og drama i stedet for lange taler med masser af ord og forklaringer,” slår Jonas fast.
Processen har været udfordrende.
”Hvert afsnit er startet med idéudvikling fra bunden – os to, et whiteboard og et tema. Vi har også angrebet de svære emner som for eksempel død og sex, selvom det indimellem har været bøvlet. Det, der sjældent snakkes om, er der jo netop brug for at tage op,” understreger Philip.
Alle videoerne i Jesustid rummer genkendelige elementer, som for eksempel den faste samtale-kulisse i Kolding Valgmenigheds lokaler. Men videoerne er også vidt forskellige. I nogle tager Jonas og Philip ud af huset, i andre får de besøg af en gæst, eller der skrues helt op for dramaet.
Ros og grin er ikke det vigtigste
Resultatet er det op til seerne at vurdere. Jonas og Philip slipper materialet med en god fornemmelse i maven.
”Vi har gjort os umage, og det håber vi, seeren kan mærke. Hvis en scene eller gimmick ikke har virket, er den blevet slettet. Vores gæster er også udvalgt med omhu. De bidrager alle med vigtige vinkler og viden,” oplyser Jonas.
Håbet er, at videoerne på Jesustid bliver set – af mennesker med en udviklingsforstyrrelse eller -hæmning som del af deres personlige andagtsliv eller som fællesandagter/oplæg rundt om i bofællesskaberne. Den respons, Jonas og Philip indtil videre har fået, melder desuden om en bredere målgruppe, nemlig alle der kan lide underholdende og direkte snak om kristentro og -liv.
”Vi håber bare, folk har lyst til at se videoerne. Det er ikke så vigtigt, om man roser os eller dør af grin. Gud ønsker at tale målrettet til alle i et sprog, som de forstår. Vi tror, Han vil bruge videoerne på Jesustid til at nå bredere ud,” er Jonas og Philip enige om.