juni 2022

Sommer i det rette perspektiv

 

Af landsleder, Tove Søgaard

 

Så blev det sommer. Både humøret og temperaturen får et par takker opad. Solen skinner, vandet trækker og nogle glæder sig til lejre, campings og fællesferier. Andre glæder sig til at slappe af med den nærmeste familie.

Uanset hvad, så har de fleste af os forventninger til sommeren. Om sommeren skal livet helst være godt, for det er jo sommeren, vi har længtes efter i alle de kolde og mørke måneder. I år er vi nok også mange, der sætter ekstra pris på (forsamlings)friheden efter to år med jævnlige corona-nedlukninger og benspænd for diverse planer og arrangementer.

Der kommer alt muligt i vejen

Og livet ER for det meste dejligt om sommeren. Men… måske er det bare mig, men nogle gange får jeg skruet forventningerne så højt op, at jeg slet ikke opdager det. Jeg begynder nemlig at forvente, at livet bliver perfekt, når først ferien sætter ind, og kan så ikke blive andet end skuffet, fordi der kommer alt muligt i vejen: Solen skinner ikke nok, eller det bliver alligevel FOR varmt. De mennesker, jeg skal holde ferie sammen med, vil ikke det samme som mig – det udfordrer mig, og dem jeg elsker allermest er pludselig bare… småirriterende. Maden er for kedelig, eller der er andre ting i vejen. Der er med andre ord stadig et godt stykke til ”perfekt”, og så lever sommeren ikke op til mine alt for høje forventninger.

Giv succes-kriterierne et eftersyn

Jeg tror, mange af os vil blive bedre i stand til at nyde sommeren, hvis vi giver vores succeskriterier et eftersyn og husker på at være taknemlige for alt det dejlige, Gud sender vores vej, i stedet for at finde fejlene. For vejret bliver aldrig helt, som det skal være. Det bliver vores medmennesker heller ikke – eller vi selv. Eller maden. Men hvis vi ser ordentligt efter, er der langt de fleste dage (og særligt om sommeren) en hel masse at være taknemlig for. Tænk at vejret skifter. At vi kan ligge ved stranden den ene dag, og den næste spille kort indenfor, imens græs og afgrøder bliver vandet. Tænk at vi har nogle mennesker at holde ferie med, selvom vi ikke altid knuselsker hinanden og er enige om alting. Tænk at vi hver eneste dag kan spise os mætte, selvom menuen ikke er præcis, som vi kunne ønske os.

Sommer i Guds perspektiv

Min egen bedste kur mod de urealistiske forventninger, der gør mig blind overfor sommerens mange glæder, er enkel: Jeg holder fri, men ikke fra Gud. Når jeg for eksempel tager på bibelcamping ”Med hjerte, mund og hænder” og hører forkyndelsen der eller synger lovsange, bliver mit liv sat i perspektiv. Jeg bliver mindet om, at intet i livet nogensinde bliver helt perfekt. Men jeg bliver også mindet om, at jeg er sat fri fra jagten på det perfekte liv og kampen for selv at blive perfekt. Jeg bliver mindet om, hvor højt Gud elsker mig – OG mit ferieselskab. At han har designet sommerens blå himmel, grønne græs og lilla blomster for at glæde mig. Og tænk, pludselig fylder glæden og taknemligheden det hele.

Det samme ønsker jeg for dig: At du må holde fri; men ikke fra den Gud, som sætter forventningen og glæden i det rette perspektiv.

Rigtig god sommer ☀️

Kærlig hilsen