Februar 2021
Social fordi det betaler sig
Vil du helst være den første i kantinen? Eller vil du gerne sidde tæt på døren? Det kan godt ordnes. I IT-virksomheden Refurb er over 20 procent af arbejdsstyrken ansat på særlige vilkår, og man gør gerne en ekstra indsats for at få medarbejdere med for eksempel en autismediagnose til at trives. Det giver nemlig et godt arbejdsmiljø og plus på bundlinjen.
Af Christina Brorson
IT-virksomheden Refurb i Hornslet på Djursland er et eksempel på en virksomhed, der ikke har som overordnet målsætning at gøre en social og miljømæssig forskel, men som alligevel i høj grad gør begge dele.
Virksomheden begyndte i 2008 som et hygge-projekt for tre kammerater, der mødte hinanden på Skrødstrup Efterskole i midt 90’erne, og som havde holdt sammen siden.
“At slå til og kunne udfylde sin rolle giver en følelse af værdi, og det skaber tryghed og trivsel”
”Ulrik (Hjul Andersen red.) havde et par år forinden etableret en virksomhed, der opkøbte og solgte brugte computere. Nu blev vi enige om at gøre det sammen, Martin (Bjørn Mikkelsen red.), Ulrik og jeg. Vi brugte Martins kælder og ville egentlig bare have det sjovt sammen og prøve at tjene penge på det. Hvis vi kunne få renoveret og solgt fem computere, ville det være en succes. Vi havde alle et andet job ved siden af,” fortæller Peter Hove, markedsdirektør i Refurb.
I dag er Refurb en virksomhed med 45 ansatte og et 3000 kvadratmeter stort domicil i Hornslet, som årligt indkøber, istandsætter, rengør og sælger 70.000 enheder. I 2020 blev virksomheden kåret af dagbladet Børsen som Gazelle* for andet år i træk. De tre kammerater, lykkedes altså med at tjene penge – en hel del penge.
Miljø som sidegevinst
Økonomien er dog langt fra det eneste, som er lykkedes for Refurb. Listen over priser, som it-virksomheden har modtaget, tæller ikke bare Gazeller. Her findes også diverse miljøpriser og sociale anerkendelser.
“Når forskellighed rummes og udnyttes, skabes synergi, og det kan også ses på bundlinjen”
Den grønne profil ligger i Refurbs koncept, som går på at genbruge IT-udstyr, der ellers var blevet skrottet. 98 procent af de aflagte computere, tablets og smartphones, som Refurb opkøber, bliver brugt igen, og i de sidste 2 procent, som består af defekte smådele, genbruges materialerne. På den måde spares naturen for en masse miljøfarligt skrot, og CO2-forureningen reduceres med 80 procent i forhold til udledningen ved produktion af et tilsvarende antal nye enheder.
Der gik et stykke tid, før Refurb begyndte at drage kommerciel fordel af sin grønne profil.
”Som iværksætter løber man bare derhen, hvor der er en god forretning, og med Refurb ville vi have succes – ikke løse problemer i verden. Det gik dog med tiden op for os, at Refurb passede perfekt på ideen om cirkulær økonomi. I 2012 ændrede vi derfor vores tagline fra ”brugt it” til ”genbrugt it” og begyndte at markedsføre de miljømæssige fordele ved at være kunde hos Refurb,” fortæller Peter Hove.
Potentiale i udkanten
På samme måde med Refurbs sociale profil – som blandt andet afspejles i Jobprisen fra AspIT (IT-uddannelse for unge med autisme. Ni skoler i Danmark) i 2018 og et opkøb på over 40 procent af virksomheden i 2020 fra Den Sociale Kapitalfond Invest: Den blev ikke til for at løse et problem, men fordi det betalte sig at tage et socialt ansvar.
”De første år havde vi vækstrater på 3-400 procent og behøvede kvalificeret arbejdskraft hurtigt. Vi var dog stadig nødt til at tænke på omkostningerne. I 2011 henvendte vi os derfor til Aarhus Kommune, hvor Refurb dengang lå, og fik kontakt til to arbejdsløse teknikere. De blev hurtigt værdifulde medarbejdere og arbejder her faktisk stadig i dag. På den måde opdagede vi, at en medarbejder udover sin faglighed kan have meget godt med til en ny arbejdsplads efter et ophold i udkanten af arbejdsmarkedet – engagement og loyalitet. Ligesom med det brugte it-udstyr i vores forretnings-koncept, begyndte vi derfor på rekrutterings-området at søge potentiale i det, som andre overser,” forklarer Peter Hove.
I dag arbejder 22 procent af Refurbs medarbejdere på særlige vilkår (løntilskud, jobpraktik, fleksjob eller andet). Nogle er senere blev ansat på almindelig vis. Fire medarbejdere har en autismediagnose.
Hensyn skaber trivsel
Refurb går gerne en ekstra mil for den enkeltes trivsel.
”Hvis det er muligt at tage de hensyn, der gør, at en sårbar medarbejder kan falde til og fungere, så gør vi det. Én vil måske gerne have sine opgaver defineret ekstra tydeligt, en anden vil ikke sidde med ryggen til døren, en tredje vil helst være først i kantinen. Vi har et par kontaktpersoner, man som ny medarbejder på særlige vilkår bliver tilknyttet, og som forsøger at tage de nødvendige hensyn. Det er selvfølgelig ikke alle, der kan komme til at trives her, men vi lytter og forsøger,” fortæller Peter Hove.
Han påpeger, at hensyn tages på de fleste arbejdspladser.
”Når mennesker er sammen, tager vi hensyn til hinanden. Jeg har arbejdet i andre store virksomheder, og her var både udadvendte og indadvendte kolleger, strukturerede og ustrukturerede, konfliktsøgende og konfliktsky. I Refurb strækker vi os måske en smule mere, men har til gengæld en arbejdsplads med højt til loftet. Når forskellighed rummes og udnyttes, skabes synergi, og det kan også ses på bundlinjen,” konstaterer han.
Vi er ikke et aktivitetscenter
Bundlinjen er stadig Refurbs hovedfokus, understreger Peter Hove. Måske er det, paradoksalt nok, netop derfor, virksomheden lykkes med at ansætte medarbejdere, som har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
”Vi er ikke et aktivitetscenter, men en virksomhed, der skal skabe overskud. Ellers er vi her ikke i morgen. Vi tager ikke folk ind for at hjælpe dem, men fordi vi har brug for dem. At slå til og kunne udfylde sin rolle giver en følelse af værdi, og det skaber tryghed og trivsel. Sådan tror jeg, de fleste mennesker er indrettet. Sådan har jeg det også selv,” oplyser han.
“Vi ser medarbejdere – ikke diagnoser. Der er opgaver, som skal løses, og vi finder de rette til at gøre det”
Refurb ligger i toppen blandt Danmarks socialt ansvarlige virksomheder og samarbejder med blandt andre AspIT, og forskellige jobcentre og STU’er (Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse). I 2020 var virksomheden inviteret til Børsens Gazelle-show som en af dem, der ”gør en særlig forskel”. Men faktisk har virksomheden det lidt blandet med opmærksomheden på sin sociale profil.
”På den ene side vil vi gerne inspirere andre virksomheder til at være rummelige og give flere en chance. På den anden side har vi ikke lyst til at skabe for megen opmærksomhed omkring de medarbejdere, som er eller har været ansat på særlige vilkår. Jeg tror faktisk ikke, at man internt i medarbejderflokken ved, hvem der er her på særlige vilkår. Som virksomhed vil vi gerne være kendt for det, vi er gode til, nemlig datasikkerhed og effektiv it-renovering. Vi ser medarbejdere – ikke diagnoser. Der er opgaver, som skal løses, og vi finder de rette til at gøre det. Nogle af dem har tung social bagage eller diagnoser, men det gør dem ikke til mindre værdifulde medarbejdere,” understreger Peter Hove.
*For at blive kåret til Gazelle, skal en virksomhed over fire år have fordoblet sin omsætning (bruttoresultatet) med overskud (positivt nettoresultat) alle fire år.
Refurb
- ”Refurb” kommer af refurbish som betyder renovere
- Opkøber brugt IT-udstyr af virksomheder, sletter data, renoverer og sælger videre.
- Blev stiftet i 2008 som et fritidsprojekt
- Har i dag 45 medarbejdere og håndterer 70.000 it-enheder årligt.
- Ejerkredsen består i dag udover de tre iværksættere af Torben og Mette Høi Davidsen, Jakob P. Kokfelt, samt Den Sociale Kapitalfond Invest
- Refurb er som en af få i Danmark autoriseret Microsoft Refurbisher, hvilket giver virksomheden tilladelse til at sælge og håndtere Microsoft licenser.
- Ligger i Hornslet på Djursland
Refurbs sociale profil
- 22 procent af medarbejderflokken er ansat på særlige vilkår
- Har ansat to kontaktpersoner, som tager sig af medarbejdernes individuelle behov
- 4 medarbejdere har autismediagnoser.
- Fik i 2018 jobprisen fra AspIT (en it-uddannelse for unge med autisme)
- Samarbejder med flere jobcentre, STU’er og AspIT-afdelinger