Fredag d.13. marts 2020

KH i corona-tider

I denne tid er ingenting, som det plejer – heller ikke i Kristelig Handicapforening. Rundt om på bofællesskaberne og på landskontoret har en ny hverdag indfundet sig, som følge af de påbud og henstillinger fra regeringen, der skal begrænse smitten med corona-virus i Danmark.

Af Christina Brorson

Bofællesskabernes hverdag har først og fremmest ændret sig, fordi arbejdspladser og beskyttede værksteder lukker. Det betyder flere hjemme i dagtimerne. Også den måde man er sammen på, og det man kan foretage sig, skal genovervejes.

”Værkstedet i Kolding sendte alle hjem allerede tirsdag d.10. marts. Her arbejder syv beboere fra Sydhjørnet. Tre andre tager på arbejde i Vamdrup, men de arbejdspladser ser også ud til at lukke ned nu,” oplyser Knud Dideriksen, leder af Bofællesskabet Sydhjørnet ved Vamdrup.

”At der nu er fuldt hus også i dagtimerne, kræver flere medarbejdere, end vi normalt planlægger efter. Det har selvfølgelig krævet justeringer. Omvendt har mange nydt at kunne holde fri og sove længe. Vi er så småt ved at indrette os på den nye hverdag – spritter selvfølgelig hænder og sparer på de kram, som vi jo ellers så gerne vil give,” forklarer han.

Besøgende gennem terrassedøren

På Ganerbo ved Skjern blev alle 15 beboere sendt hjem fra deres arbejdspladser torsdag d.12. marts.

”Det har været temmelig kaotisk. Der er hele tiden masser af nyt, som vi skal forholde os til, og samtidig skal vi jo sørge for, at alle føler sig trygge og godt tilpas,” forklarer leder, Birgit Lodahl.

I Ringkøbing-Skjern Kommune er bofællesskaber som Ganerbo kommet i kategori med kommunens ældrecentre. Det betyder en høj grad af isolering.

”Ganerbo modtager ingen besøgende. Pårørende må bruge terrassedøren til den enkelte lejlighed, da der til fællesarealerne er adgang forbudt for alle andre end beboere og personale,” forklarer Birgit.

To daglige ture ud af huset

Ganerbos hverdag har man også måttet genopfinde fra bunden.

”På den ene side skal vi have flere medarbejdere hjemme i dagtimerne. På den anden sider er mange aftaler blevet aflyst – med frisør og fysioterapeut for eksempel. Vi har måttet skrue ned for én- til-én tid. Til gengæld indfører vi fra på mandag to daglige ture ud af huset – én kl.10.30 og én kl. 13.30. Vi har to busser, så man kan sidde med god afstand til hinanden. Vi regner med at køre til stranden eller et andet sted hen. Det er ikke godt, hvis hverdagen bare går ud i ét, så vi opfordrer alle til at tage mindst én af turene hver dag,” fortæller Birgit.

Mødes på Skype

På landskontoret blev der også indført hjemmearbejde fra og med torsdag d.12. marts. Bortset fra et par enkelte studerende er undervisnings- og kontorfællesskabet, Torvet, i Aarhus, som til dagligt er ramme om kontorets arbejde, lukket helt ned. Landsleder Tove Søgaard, eventkoordinator Hanne Sangill og kommunikationsmedarbejder Christina Brorson nøjes med at se hinanden til et dagligt møde på Skype og ellers kommunikere pr. mail eller telefon.

”Det er gået stærkt. I tirsdags var vi nødt til at aflyse årsmødet. Onsdag blev også generalforsamlingen aflyst. Vi kunne godt have holdt fast i en lille generalforsamling. Men vi vil gerne være så solidariske med resten af Danmarks befolkning som muligt. Det er også derfor, jeg har valgt, at vi på landskontoret gør som de andre foreninger på Torvet – nemlig arbejder hjemmefra. I hvert fald de næste par uger,” fortæller Tove Søgaard.

”Da jeg åbnede Skype-mødet i morges, var min første tanke: “Jeg savner allerede vores arbejdsfællesskab”. Men så var min næste tanke: “Tænk på alle dem, som er meget hårdere ramt! Det skal jo nok gå,” understreger hun.

Tre børn udenfor kontordøren

Hjemme hos Hanne Damtoft Sangill er dagtime-bemandingen gået fra 0 til 5. Både hun, hendes mand og deres tre børn i alderen 4 til 9 er nemlig sendt hjem fra henholdsvis arbejde, skole og børnehave.

”Det bliver nok en udfordring at holde døren lukket til kontoret en hel arbejdsdag, for børnene vil jo gerne have os med til forskellige ting. Så jeg har tænkt at starte og slutte arbejdsdagen tidligt og måske flekse og arbejde lidt videre, når de er lagt i seng,” fortæller KH’s eventkoordinator.