Oktober 2022

Kendt i Ølgod og omegn

Et godt forhold til lokalområdet har altid været vigtig for Østbækhjemmet, som to gange om året inviterer sine naboer indenfor – en åbenhed, som er vigtig for beboerne, men som også kræver både interne og eksterne ressourcer.

Af Christina Brorson


TEMA: Bofællesskab og nærområde

Intet menneske er en ø, og det samme gælder et bofællesskab. Isolation skaber stilstand og stagnation, derfor er udveksling og forbundethed med omgivelserne så vigtig. I dette tema fokuseres på relationen mellem bofællesskab og nærområde.  

Læs om Skærvebo/Annekset, Løsning Kirke og Preben, som flere gange om ugen tager turen imellem de to i artiklen »Atten bægre og syv lys.

Få til sidst professor Birgit Kirkebæks historiske perspektiv på vigtigheden af, at det enkelte bofællesskab ikke lukker sig om sig selv i artiklen »Den vigtige relation til verden udenfor


Af Christina Brorson

Henny Poulsen (til højre) har været tovholder på Østbækhjemmets indsats i maj-cykelturene. I dag arbejder hun stadig med cykelturene, men nu som frivillig i det lokale udvalg. Her hun klar til en tur sammen med Birgit Rasmussen. Indsendt foto

Helt fra dengang Østbækhjemmet i Ølgod som det første KH-hjem blev etableret i start-80’erne, har kontakten til lokalområdet været en vigtig del af stedets DNA. Det fortæller Henny Poulsen, der var ung-medarbejder i 1998-2000 og i 2002 blev ansat som en af Østbækhjemmets uddannede medarbejdere. Hun bor også selv i Ølgod.

“Vi har altid prioriteret at være et åbent hjem med god kontakt udadtil”

”Vi har altid prioriteret at være et åbent hjem med god kontakt udadtil. I dag afspejler det sig blandt andet i, at beboerne selv kan gå i byen. Det er både de og vi trygge ved, fordi de er kendt rundt om. Det er en kæmpe frihed, at man selv kan gå ud og handle,” forklarer Henny.

 

Cykelløb giver nogle at hilse på

To gange om året inviterer Østbækhjemmet sine naboer indenfor. Den ene gang er til arrangementet ”Vi cykler i maj”, hvor cirka 125 ølgod-borgere hver tirsdag  i maj mødes og cykler en tur med Østbækhjemmet som start- og slutsted. Henny Poulsen var i mange år den medarbejder, der var tovholder på Østbækhjemmets indsats i maj-cykelturene. Nu bruger hun frivillige timer i det lokale udvalg bag cykelturene. Det er vigtigt at beholde forbindelsen mellem maj-cykelturene og Østbækhjemmet, mener hun.

“Der er nogle at hilse på, når man går i byen”

Cirka 125 Ølgod-borgere plejer at dukke op på på tirsdage i maj, hvor der cykles. Efter turene er Østbækhjemmet vært for kage og kaffe. Indsendt foto

”Cykelturene giver beboerne så meget, og fordi basen findes på Østbækhjemmets egen grund, kommer næsten alle med ud. Der er også blevet lavet en kort rute, specielt med dem for øje. I år var alle undtagen én med på cykelturene, og i ugerne op til glædede man sig og gik vældig meget op i, at vi var klar: havemøblerne skulle ud, så folk havde noget at sidde i – og sådan,” smiler Henny.

På cykelturene får hver beboer en cykel-makker, som ofte er en fra byen. Sammen med den kaffe-kage hygge, som Østbækhjemmet efter endt cykeltur er vært for, styrker arrangementet beboernes relation til lokalområdet, fortæller Henny.

”Det gør, at de føler, de har venner i området. Der er nogle at hilse på, når man går i byen. Vi er ikke bare os selv på Østbækhjemmet, men en del af byen”.

 

Alle glæder sig til julestue

Det andet åbne arrangement er julestuen, som hvert år finder sted den første adventslørdag. Også her glæder man sig til at åbne dørene, og mange folk fra nærområdet har tradition for at købe juledekorationerne på Østbækhjemmet. Bag arrangementet findes et frivilligt udvalg, som mødes to gange om året og en samling folk, der ligesom beboerne producerer forskellige ting, som sælges til julestuen. På dagen er der, udover salg, et lotteri og forskellige konkurrencer og man kan købe æbleskiver, smørrebrød og andet lækket. Alt i alt en dejlig og vigtig dag, fortæller Marianne Søndergaard, som har været leder af Østbækhjemmet i seks år.

”Det er en kanongod oplevelse, når vi åbner huset og inviterer indenfor. I ugen op til julestuen summer huset af forventning. Alle glæder sig. Det er så festligt, og det betyder meget at se nogle nye ansigter. Både beboere og medarbejdere får oplevelsen af, at vi er en del af et større netværk af både lokale og familie”.

Udover de to store arrangementer findes der en række mindre initiativer, som binder Østbækhjemmet lokalt op. For eksempel de ugenlige besøg fra Frøstruphave Efterskoles diakonilinje og repræsentanterne fra de lokale foreninger af Indre- og Luthersk Mission, som den sidste mandag i måneden står for en bibelstudieaften.

 

Interne og eksterne ressourcer

Alle beboere får en makker, hvis de har lyst til at cykle med – og det havde alle undtagen én i år. Indsendt foto

Hver gang Østbækhjemmet åbner dørene, kræver det, at der prioriters tid og ressourcer til det. Marianne anslår, at der cirka går 35 medarbejdertimer med at forberede julestuen, plus ugen op til, hvor hele huset inddrages til forberedelserne, og hverdagen derfor bliver en helt anden. Det samme med ”Vi cykler i maj”, som kræver tid til at matche alle beboere med en cykel-makker, og hvor Østbækhjemmet hver maj-tirsdag indtages af cyklister.

“Både beboere og medarbejdere får oplevelsen af, at vi er en del af et større netværk af både lokale og familie”

At finde tiden og overskuddet internt er dog ikke problemet, oplyser Marianne. Anderledes kan det gå hen og blive med de eksterne kræfter. Det kræver nemlig også en masse frivillige at stable større ting på benene. I alt er cirka 25 frivillige involveret i afholdelsen af julestuen, udover de forretningsdrivende, som sponsorer præmier til tombolaen. Udvalget bag maj-cykelturene tæller cirka 10 kvinder og mænd, og også her trækker man på de forretningsdrivende til præmier i et lotteri.

Gennem tiden har Østbækhjemmet været priviligeret med hensyn til både frivillige og lokal velvilje. Alligevel er Marianne bekymret for, om det samme vil være tilfældet i fremtiden.

”Vi er utroligt glade og taknemlige for alle frivillige, som lægger en indsats for, at de her ting kan lade sig gøre. Men jeg kan se, at gennemsnitalderen blandt de frivillige stiger, og det er ikke helt let at få nye ind i arbejdet.”

En del af årsagen er måske, at Østbækhjemmets beboere i dag, i modsætning til tidligere, kommer langvejs fra, og at det derfor ikke er helt så oplagt for de pårørende at komme med i kredsen af frivillige, gætter Marianne. Generelt er frivillighedskulturen dog også blevet en anden over årene. Alle mangler frivillige, påpeger hun.

I et forsøg på at understøtte frivilligheden omkring Østbækhjemmet arbejder bestyrelsen p.t. på oprette en Venneforening.


Østbækhjemmet:

  • Oprettet i Ølgod i 1983 og flyttede i nye bygninger i 2008.
  • Tilbygninger i 2013, 2015 og 2020.
  • Rummer 18 lejligheder i alt.