Februar 2022

Frivillige som giver meget og får meget 

I Hverdagsaktivisterne og VENskaberne løser frivillige med et udviklingshandicap opgaver, som giver mening og glæder andre.

Af Christina Brorson


TEMA: Det gør godt at gøre en forskel

Selvom man bor i et bofællesskab og er afhængig hjælp på nogle områder, giver det livsglæde og selvtillid at komme udenfor murene og yde sit bidrag i samfundet. Dette sætter KH bladet fokus på i dette nummer. Læs om Ruth og Jacob, der på hver sin måde nyder at komme ud og virke. Læs også erfaringerne fra KLAPjob, VENskaberne og Sydhjørnet med netop arbejdsglæde og følelsen af at være nødvendig (s. 5-8 og s. 13-15).

»Læs også “Jacob elsker sit arbejde”

»Læs også “Ruth er altid god en snak”

»Læs også “Forskellen på en pædagog og en arbejdsgiver”

»Læs også “Vigtigt med både værksted og arbejdsplads”


Mille Tindø har været en del af Hverdagsaktivisterne siden 2018, og blev i 2021 projektleder på VENskaberne. Indsendt foto

”Det der med at være noget for nogen, betyder allermest. Vores frivillige har været vant til at modtage, men her er det dem, som giver,” forklarer Mille Tindø, som er projektleder på det nye initiativ VENskaberne, og som siden 2018 har været en af tovholderne i ”Hverdagsaktivisterne”, der formidler frivilligt arbejde for mennesker med et udviklingshandicap.

“Vores frivillige har ofte stor livsglæde og empati til trods for de udfordringer, de løber ind i”

Som ”hverdagsaktivist” kan man for eksempel være med som frivillig hjælper til diverse events og festivaler, eller man kan tage en miljørunde med ”grabberen” i et område og samle skrald. En frivillig tjans kan betyde meget for den enkelte, vidner udsagn til de såkaldte FUS’er (Frivillig Udviklings Samtale) om, fortæller Mille Tindø. Her giver de frivillige udtryk for at de har fået flyttet personlige grænser i arbejdet – at de tør mere, stoler mere på sig selv og ikke længere er flove over at have et udviklingshandicap.

VENskaberne startede op august 2021 som en ny arbejdsgren under Hverdagsaktivisterne: ”VENskaberne”. Her kan man blive frivillig besøgs-, aktivitets-, penne- eller telefonven for mennesker, der ønsker selskab. Med den rette udformning af et tilbud og den rette støtte til den enkelte frivillige kan meget lade sig gøre, fortæller Mille Tindø. VENskaberne bygger således på erfaring fra tidligere ordninger, hvor man er blevet klar over, hvad der fungerer.

”I telefontjenesten VENskabslinjen sidder vores frivillige klar til at modtage opkald, men har samtidig en liste over folk, som de tilbyder et opkald med jævne mellemrum. Man er ikke ”ensom”, hvis man modtager et opkald, og det er helt ok, hvis man en gang imellem ikke lige har lyst til at snakke. Når det gælder en besøgstjeneste, følger jeg eller en anden med de første gange for at introducere og guide om nødvendigt. Hvis man som besøgsven for eksempel snakker for meget om sig selv, får man det at vide, så man kan være mere bevidst om at lytte og spørge ind til den man besøger.”

Indtil videre er der 16 frivillige tilknyttet VENskaberne, og de har meget at tilbyde, understreger Mille Tindø:

”Vores frivillige har ofte stor livsglæde og empati til trods for de udfordringer, de løber ind i. Og så er de ikke trætte efter en lang arbejdsdag, men har tid og overskud til samværet.”

 


VENskaberne: Støttet af Socialstyrelsen. Udføres i partnerskab mellem pårørendeforeningen Venner af Captum, Frivilligcenter Vesterbro/Kgs. Enghave/Valby i samarbejde med Københavns Kommunes Selvstændig Bolig og Beskæftigelse.


Hverdagsaktivisterne: Etableret i et partnerskab mellem foreningen Venner af Captum og Københavns Kommunes Center for Selvstændig Bolig og Beskæftigelse i maj 2018. Yderligere bevilling fra Velux Fonden i 2019 samt Frivilligcenter Vesterbro/Kgs. Enghave/Valby som samarbejdspartner.