April 2022

For Rasmus er skrabelodderne en sport


Hvert år sælger Kristelig Handicapforening skrabelodder fra d.15. marts til d.15. juni. Har du lyst til at hjælpe os med salget? Kontakt Hanne Damtoft Sangill på tlf. 23 74 01 38


Når Rasmus Bach Boysen i år tager ud på sin niende skrabelods-runde for Kristelig Handicapforening er det med gejst og sans for detaljen. Hans autisme er ingen hindring – tværtimod.

Tekst og foto: Christina Brorson

Rasmus Bach Boysen sælger som regel alle sine 125 skrabelodder i løbet af 3-4 dage.

Det var en omtale i KH bladet i 2014, som fik Sonja Bach til at foreslå sin søn Rasmus at sælge skrabelodder.

”Vi havde snakket om aviser, men det med at holde styr på postkasser og rute virkede uoverskueligt. Med hensyn til skrabelodder var det ikke så vigtigt, om man kom til at springe et hus over,” husker Sonja Bach.

“Det giver en følelse af selvstændighed, og så er jeg glad for at støtte Kristelig Handicapforening

Rasmus Bach Boysen har autisme og indlæringsvanskeligheder i forhold til at læse og skrive, så mange arbejdsopgaver havde over årene vist sig uden for rækkevidde. Men sådan gik det ikke med skrabelodssalget. I dag har Rasmus solgt skrabelodder for Kristelig Handicapforening i otte år, og det er endnu ikke sket, at et eneste af de 125 bestilte lodder er blevet sendt tilbage. Som oftest er alle solgt i løbet af et par eller tre dage.

”Over årene har jeg gjort det til en lille sport at sælge så effektivt som muligt. Jeg nyder, at der er en arbejdsopgave, jeg kan klare. Det giver en følelse af selvstændighed, og så er jeg glad for at støtte Kristelig Handicapforening. Bonussen til mig selv er en ekstra motivationsfaktor, og jeg planlægger som regel i god tid, hvad pengene skal gå til,” fortæller Rasmus.

Fugletæller og salgsskilt

Tælleren er egentlig beregnet til at tælle nedlagte duer, men fungerer også fint til at holde styr på skrabelods-salget.

Når det gælder at sælge hurtigt og få en god oplevelse ud af salget, har Rasmus gjort sig en del erfaringer, som han gerne deler. Først er der udstyret:

”Som oftest går jeg i det tidlige forår, og da kan det stadig være temmelig koldt. Derfor har jeg tit handsker på, men med huller til fingerspidserne. På den måde kan jeg stadig få fat i én lodseddel ad gangen,” fortæller Rasmus.

“Chancen for at sælge er større, hvis der er flere hjemme. Så husker jeg at sige ”I”

Han medbringer også en halsedisse og regntøj – begge dele pakket ned i bæltetasker. I bæltet sidder også en tæller – beregnet til at tælle duer, men også velegnet til at holde styr på skrabelodssalget. Og så er der sælgerkortet, som Kristelig Handicapforening faktisk fik ideen til fra Rasmus og hans mor.

”Kristelig Handicapforening er et langt ord at sige. Det var lettere, hvis det stod, så alle kunne se det. Senere kom mobilepaynummeret til. Trykt og med logo virkede begge dele betryggende på køberen,” forklarer Sonja Bach.

I år har Rasmus dog tænkt sig en justering i forhold til keyhanger-skiltet, der ofte flagrer rundt, så navnet ikke vender udad. Det skal erstattes med et konference-skilt – med sikkerhedsnål.

 

Oliepletter, rod og dyre biler

Regnvejr skal ikke stoppe en god salgsrunde, derfor medbringes regntøj i bæltetasken

Når det gælder salgsrunden, vil Rasmus gerne være på forkant, så han ”læser” omgivelserne.

”Flere biler i indkørslen, eller måske oliepletter, hvor bil nummer to plejer at holde, tyder på, at her bor flere. Chancen for at sælge er større, hvis der er flere hjemme. Så husker jeg at sige ”I”. Hvis én ikke har lyst til at købe, har de andre måske,” forklarer Rasmus.

Han går som regel mellem kl.16 og kl.19, for da er chancen størst for at finde folk hjemme. Om der venter et salg eller ej, fortæller omgivelserne også noget om, mener Rasmus.

”Groft sagt så er der mindre chance for at sælge, der hvor det roder, end hvor der er ryddet op – dog ikke ved de store huse med dyre biler. Min erfaring er også, at ældre mennesker og børnefamilier har mest lyst til at købe”.

Salg eller ej. Først og sidst handler det om at være venlig og imødekommende, svare på alle spørgsmål og smile – også når folk takker nej – og dermed repræsentere Kristelig Handicapforening på bedste vis, understreger Rasmus.