November 2019
Det skal ikke være så pænt
Glæden var stor, da det københavnske band ”Goosebusters” gik på scenen til dette års frøfestival. Forsanger, Jens Green-Schilberg, fortæller her om bandets opstart, om konceptet for at skabe en fest og om sin egen baggrund for at være sammen med mennesker med udviklingshandicap.
Af Christina Brorson
Gulvet foran scenen i Frøstruphave Efterskoles hal var stopfyldt af glade mennesker, som hoppede, dansede eller bare lavede deres helt egne bevægelser – på benene eller i kørestol.
Ingen stod eller sad stille, og de fleste skrålede glade med på sangenes refrain, da bandet Goosebusters fredag aften d.13. september skød Frøfestival2019 i gang med et brag af en fest. Sceneriet var cirka det samme lørdag formiddag, hvor Goosebusters inviterede til musikworkshop: masser af glade mennesker på gulvet og aktiv deltagelse i musik og sang – denne gang lovsange.
Goosebusters var nye for dem, der kun har været på Frøfestival et par år eller tre. Men for de fleste festivaldeltagere blev både fredag aften og lørdag formiddag et festligt og glædeligt gensyn med mennesker og musik, som i mange år var en fast bestanddel af Frøfestival. I front for Goosebusters stod som altid sanger, Jens Green-Schilberg, der kan huske masser af festivaler på Frøstruphave Efterskole:
”Jeg er den i bandet, der har været på Frøfestival flest gange – ti år i træk – fra 2004 til 2014. I starten var jeg både en del af planlægningsudvalget og tovholder på musikken igennem hele weekenden. Der var nok at se til,” husker han.
Opstart
I 2003 var han og en kammerat med til at stå for nogle rytmiske gudstjenester i Lindehøj Kirke i Herlev. En veninde, der sad i planlægningsudvalget for Frøfestival kom i tanke om dem, da der skulle findes folk til den musikalske linje på Frøfestival.
”Vi blev ringet op og spurgt, om vi ville være med til at arrangere Frøfestival og stå for musikken. Det ville vi gerne, og så blev vi en del af udvalget. Vi mødtes på midten – i en lille lejlighed i Aarhus og planlagde,” fortæller Jens.
På cirka samme tid blev hans og kammeratens lovsangsband, inviteret til at stå for festmusikken til et bryllup, og på den måde opstod partybandet Goosebusters. I dag lever Goosebusters i bedste velgående og spiller cirka 15 gange om året – ofte til firmafester, julefrokoster og andre arrangementer med mange hundrede gæster.
Varmt gensyn
Som årene gik, kom der kærester, koner og børn til, og en hel weekend i den anden ende af landet blev svær at tage ud af kalenderen, derfor har Jens Green-Schilberg og co. ikke været at finde på Frøfestival de seneste år. Des mere fantastisk var det at være tilbage, fortæller den karismatiske frontfigur.
”Vi blev modtaget så godt. Det kan tage rigtig lang tid at komme fra spisesalen til hallen, når man får en krammer for hvert eneste skridt, man går,” griner han.
Da vi kørte hjem lørdag, var vi virkelig glade – nærmest helt høje
Ind i hallen kom de dog, og her fortsatte kærligheden traditionen tro med at regne ned over det populære band.
”At spille på Frøfestival har altid været noget helt specielt. Det var det også i år. Deltagernes umiddelbare respons og medleven var som et kæmpe knus til alle i bandet. Da vi kørte hjem lørdag, var vi virkelig glade – nærmest helt høje,” fortæller Jens.
Lars
At være sammen med mennesker, der har et udviklings-handicap, er ikke nyt for Jens Green-Schilberg. Hans bror Lars, der er fire år yngre end ham, har infantil autisme og boede hjemme indtil han var 24 år. I dag bor Lars på KH-bofællesskabet Trehuse i Taastrup.
Med sin blotte eksistens gjorde han noget godt for mig. Det gør han stadig (om broren Lars)
”Lars har ikke noget sprog, og vi kunne ikke lege eller følges ad, som almindelige brødre ville have gjort. Men jeg forstod hans lyde og vidste, om han var glad eller ked af det. Han kunne godt lide, når jeg sang for ham. Gåture var han også glad for. På sin egen måde betød han utrolig meget for mig, og han var den, jeg savnede allermest, når jeg som yngre rejste flere måneder ad gangen. Det er svært at forklare hvorfor. Han gav mig jo aldrig et skulderklap eller fortalte mig, at jeg var en god bror. Men med sin blotte eksistens gjorde han noget godt for mig. Det gør han stadig,” fortæller Jens.
Lidt på samme måde er det med responsen fra publikum på Frøfestival, mener han.
”Her er ikke nogen, der vurderer vores musik og kommer med ros eller ris. Folk er bare med – helt umiddelbart, hjerteligt og ligetil. Det er fantastisk at opleve.”
Lara
Goosebusters er efterhånden lidt af et familieforetagende. Jens Green-Schilberg står nemlig ikke længere alene i front som sanger. Ved siden af står Lara, som han blev gift med i 2007. Hun har sunget i gospelkoret Kefas og er i dag med i lovsangsteamet i Byens Valgmenighed, København, hvor familien Green-Schilberg kommer.
Mange siger: ”nej, hvor må det være fedt at kunne stå der sammen!” Og det er det ærlig talt også.
”Vi er meget forskellige i vores udtryk. Lara er den teknisk dygtige sanger i bandet – lidt af et vokalistvidunder, når jeg selv skal sige det. Hun er ikke så omkringfarende som mig, men har et stort hjerte for og en supergod kontakt til mennesker, som dem vi møder på Frøfestival. Det deler vi også,” beskriver Jens Green-Schilberg sin kone.
At kunne dele hobby som ægtepar er stort plus, synes han.
”Mange siger: ”nej, hvor må det være fedt at kunne stå der sammen!” Og det er det ærlig talt også. Vi nyder virkelig at have det sammen.”
Børn
Familien Green-Schilberg tæller også Alma (9), Noam (6) og Ilja (3), der som regel ikke er med mor og far ude at spille. I det hele taget må spille-aktiviteten ikke gå ud over familielivet, understreger Jens.
”Heldigvis har vi forældre og andre familiemedlemmer, som gerne ville passe børnene, og når vi spiller i København og omegn, passer det ofte med, at Lara først tager afsted, når børnene sover. På Frøfestival var Alma og Noam med, imens Ilja blev passet. Det fungerede fint, og Alma syntes, det var vildt sjovt at synge i lovsangsbandet lørdag formiddag sammen med Lara. Men de skal kun med, når de selv har lyst. Og selvfølgelig sætter det sine begrænsninger på Goosebusters’ aktivitet, når bandmedlemmerne nu i alt har 18 børn til sammen.”
Festaber
Hvor Lara er den teknisk dygtige, er han selv festaben, forklarer Jens, der ikke vurderer sine egne musiske eller vokale evner til at ligge over gennemsnittet.
”Jeg forsøgte mig med blokfløjte og trommer, da jeg var barn. I dag ville jeg nok have valgt klaver eller guitar. Men skidt, det er der andre der kan. Jeg har bare altid syntes, det var sjovt at synge og underholde, og så er der det med mig, at musikken går i min krop. Jeg kan slet ikke stå stille.”
Netop bevægelse er blevet Goosebusters varemærke.
”Vores koncept er at få folk med – ud på gulvet. Vi er ikke et koncertband, men vi er gode til at skabe en fest.”
Også her er Frøfestival anderledes end firmafester og julefrokoster, hvor stemningen ofte stiger i samme takt som promillerne.
”Faktisk var det noget af det, jeg glædede mig allermest til ved at vende tilbage til Frøfestival: Jeg vidste, at selv ved lovsangsworkshoppen lørdag formiddag, ville der ikke gå lang tid, før halvdelen af deltagerne stod oppe sammen med mig og sang og spillede – på medbragte guitarer og andet godt. Det er jo det, det hele handler om. Det skal ikke være så pænt. Det skal være sjovt,” understreger Jens Green-Schilberg.
Han og resten af bandet glæder sig til igen at stå på scenen i hallen på Frøstruphave Efterskole.
”Vi kommer meget gerne på Frøfestival igen. Nu må vi se, hvornår det kan lade sig gøre. Men vi vil i hvert fald gerne sige: På gensyn!” understreger Jens.
Familien Green-Schilberg
- Jens: Født i 1977 i Sengeløse. Arbejder som underviser på en STU, når han ikke synger i Goosebusters.
- Lara: Født 1979 på Frederiksberg. Arbejder som tegnsprogstolk, når hun ikke synger i Goosebusters eller leder lovsangen i Byens Valgmenighed.
- Derudover tæller familien Alma (9), Noam (6) og Ilja (3)
- Bor i Herlev
Goosebusters
- Jens Green-Schilberg – Vokal
- Lara Green-Schilberg – Vokal
- Anders Nørby Frydkjær – Guitarer (på Frøfestival2019: Klaus Klokmose Rønberg)
- Christian Ehlers – Keyboards
- Henrik Quist – Trommer (på Frøfestival2019: Søren Strømme Ehlers)
- Daniel Nygaard Madsen – Bas
Goosebusters spiller cirka 15 gange om året. De har også spillet for medarbejdere i….
- Novo Nordisk
- Schulstad
- Krak
- Velux
- XL Byg
- Lalandia
- Frilandsmuseet
Se mere på goosebusters.dk eller bandets facebookside