September 2016

Det er også hårdt arbejde at være kunstner

Troels Krøyer har sit helt eget kunstneriske udtryk – med mange detaljer og snørklede mønstre og former. Det var en drøm, der gik i opfyldelse, da han fik mulighed for at arbejde med kunsten til hverdag.

Af Rikke Thomassen

Troels Krøyers billeder er ved første øjekast imponerende kraftfulde og overvældende i udtryk. Et væld af farver og former i smuk og stærk forening. Kigger man nærmere, får man også øje på et væld af detaljer, og kigger man endnu længere tid, vælder der flere nye detaljer frem. Former og mønstre flyder lystigt ud af hænderne på Troels Krøyer, uden at han på forhånd har besluttet, hvad det skal blive til.

Troels Krøyer sidder gerne fordybet over sine værker med snørklede mønstre og former.

For syv år siden begyndte Troels Krøyer på et nyt kapitel af sit liv. I august 2009 begyndte en hverdag som kunstner på Kunstskolen Snurretoppen i Horsens, efter at han i 11 år havde arbejdet på en gård.

”Jeg fodrede grise og køer. Her inde skal jeg tegne dem,” siger Troels Krøyer med sit lune smil og tilføjer: “Jeg har også tegnet islandske heste.”

De 13 kunstnere på Snurretoppen er hvert år på studietur, hvert andet år i Danmark og hvert andet år i udlandet. I foråret 2016 fordybede de sig i heste, og studieturen gik til Langeland, hvor de blandt andet var ude at ride på heste. Islandske heste.

”Hamburg var første tur, jeg var med på. Vi har også været i Rom og Madrid,” siger Troels Krøyer, som stadig virker både glad og forundret over, at hans talent for kunst, kunne blive hans hverdag.

 

Billederne er populære

Ikke at det er blevet en nemmere hverdag. Som arbejdsmand på gården var det hårdt arbejde, og selvom det ikke kræver den samme fysiske anstrengelse på Snurretoppen, kan det godt være både hårdt og svært.

Troels Krøyer: ”Picasso”.

”Det tog et halvt år med maleriet til annekset,” siger Troels Krøyer, og blikkene mellem Troels Krøyer og Ulla Lampe fortæller tydeligt, at det var en proces med flere kampe – som blev sluttet af med sejr, glæde og stolthed.

Annekset er et bofællesskab i Løsning, som er en del af Kristelig Handicapforening, og her bor Troels sammen med syv andre mennesker, der har brug for lidt hjælp til struktur og overblik i hverdagen.

I 2012 blev Troels Krøyer færdig med et billede på 95 x 160 cm til Anneksets dagligstue.

”Det var et stort maleri, og Troels er meget detaljeret i sine værker med snørklede mønstre og former. Det tager lang tid at lave. Det er også en af grundene til, at hans værker som regel koster mere end de andres. Og Troels’ værker er altid meget populære,” siger Ulla Lampe.

Troels Krøyers billeder har også været med på flere udstillinger, blandt andet udstillingen ”Uden hæmninger” i Rundetårn.

Troels har sit eget præg

Ulla Lampe finder flere af Troels Krøyers nyere malerier og tegninger frem, og vi kigger os igennem stakken, mens de begge på skift fortæller lidt om de forskellige billeder. Både om udtryk, der er blevet tydeligere. Om nye teknikker, der er blevet lært. Og om Troels Krøyers særlige evne for at arbejde kreativt ud fra fælles emner.

”Den her, den hedder stjerner og øjne,” siger Troels Krøyer, mens han peger og fortæller om nogle af detaljerne i billederne.

”Troels er også god til at huske titlerne på sine billeder og har altid en idé om, hvad billederne skal hedde,” siger Ulla Lampe, mens Troels Krøyer nikker.

Troels Krøyer har altid været meget glad for at tegne, og derfor var det også en drøm, der blev virkelighed, da han startede på Snurretoppen. Og måske mere end en drøm, for han havde slet ikke forestillet sig, at han kunne arbejde på denne måde, og han ser stadig lidt forundret ud ved snakken om skiftet fra arbejdet på gården, som han også var meget glad for, til arbejdet som kunstner.

”Det var en drøm om at blive bedre til at tegne,” siger Troels Krøyer, der har nået dette mål, men stadig har nye ting, han gerne vil lære.

”Jeg lykkes med at sætte mit eget præg på billeder. Jeg er blevet bedre til farvesammensætning og til at male med tusch-farve. Jeg vil gerne lære at lave runde cirkler. Det er svært. Det er derfor, jeg har lavet så mange former på billeder. Det er svært at få cirklen til at ramme igen. Jeg øver mig på det,” siger Troels Krøyer.