November 2019
Autisme-viden til netværkssamling
Deltagerne til den tredje samling i Forældrenetværk: Autisme og Tro, fik den nyeste viden indenfor autismeforskning serveret af psykolog, Kirsten Callesen.
Af Christina Brorson
At have en autismediagnose er ikke at være forkert, men det betyder måske, at man, når det gælder præferencer, styrker og udfordringer er i mindretal. Det startede Kirsten Callesen, psykolog og leder af Psykologisk Ressourcecenter i København, med at slå fast, da hun lørdag d.9.november introducerede sig selv og sin baggrund for de 65 fremmødte til den tredje samling i Forældrenetværk: Autisme og Tro
Igennem hele sit foredrag insisterede Kirsten Callesen på denne udvidelse af det gængse normalitetsbegreb, som man kan føle sig udelukket fra med en diagnose. “At være forskellig er ikke at være forkert”, understregede hun.
I sin praksis hjælper Kirsten Callesen børn og unge med strategier til at begå sig blandt dem, der er flest af, når man selv hører til i det autistiske mindretal. Efter en grundig gennemgang af autismebegrebet, dets historie, udvikling og neurologiske, hormonelle, psykologiske og sociale aspekter delte hun en del af disse strategier med deltagerne.
Traumer og autisme
Hun fortalte også om den tilgang, som hun de seneste år har fordybet sig i, nemlig traumet som nøgle til behandling af mennesker med autisme. Idéen kom da hun kørte fast i behandlingen af en skolepige.
“Hun rykkede sig slet ikke, og jeg begyndte at tro, at hun var “treatment resistant”. Men så bragte hendes mor PTSD på banen. Moren syntes, mange af datterens reaktioner mindede om dem, man ser hos soldater, der kommer hjem fra krig med traumer,” fortalte Kirsten Callesen.
Dét forhold viste sig interessant, konstaterede hun, og mener i dag, at mange af de “belastningsreaktioner”, som autister døjer med, har rod i reelle traumer og skal behandles som sådanne.
Efter Kirsten Callesens foredrag var der samling i de fem netværksgrupper, som langt de fleste i forældrenetværket er med i.
»Se/download slides fra Kirsten Callesens foredrag her
Hør Kirsten Callesens foredrag: